Winogrona
Winogrona to jeden z produktów, które podane w nieodpowiedni sposób znacząco zwiększają ryzyko zadławienia. Dlatego tak ważne jest pamiętanie o krojeniu ich w odpowiedni sposób.
Winogrona podawane dziecku, które nie ukończyło 4 lat, zawsze podajemy pokrojone w ćwiartki.
Szczegółowe wyjaśnienie zaleceń znajdziesz w sekcji „Bezpieczne kawałki”.
Jak podać niemowlakowi winogrono?

Po 6. miesiącu życia:
- jako składnik potrawy, np. w babeczkach
Po 9. miesiącu życia:
- dodatkowo pokrojone w ćwiartki
Po 4. roku życia:
- dodatkowo pokrojone na pół, a następnie w całości
Jakie winogrona wybrać dla dziecka?
Jeżeli masz taką możliwość, to przynajmniej na początku wybieraj winogrona bezpestkowe. Możesz także podać wersję z pestkami, ale wówczas podczas krojenia warto usunąć pestki.
Kolor winogron czy kraj ich pochodzenia nie ma znaczenia. Warto jednak zamiennie podawać dziecku różne rodzaje winogron, aby już na etapie rozszerzania diety dziecko poznało jak najwięcej różnych rodzajów tych owoców. To może w przyszłości wpłynąć na łagodniejsze przejście etapu neofobii pokarmowej.
Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.
Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.
Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj.
Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.