Pieczarki

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach. Delikatne w smaku, relatywnie tanie, łatwo dostępne przez cały rok i proste w przygotowaniu.

Pieczarki, jak wszystkie grzyby, są dość ciężkostrawne. Zawierają one chitynę, która nie ulega trawieniu w żołądku człowieka.

Pieczarki, tak jak inne grzyby hodowlane, można podać dziecku już od samego początku rozszerzania diety maluszka.

Jak podać niemowlakowi pieczarki?

propozycje kawałków pieczarki odpowiednich dla dziecka w wieku 6 i 9 miesięcy

Po 6. miesiącu życia:

  • w formie gładkiego purée (ugotowane i zmiksowane)
  • można dodać kawałki pieczarek do innej potrawy, np. do omleta
  • możesz także podać samą ugotowaną lub upieczoną do miękkości dużą pieczarkę pozbawioną trzonu

Po 9. miesiącu życia:

  • dodatkowo małe kawałki lub plasterki ugotowanych, lub upieczonych do miękkości pieczarek

Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.

Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.

Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj

Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.

Przewijanie do góry