Jabłko
Jabłko to klasyczny produkt, który często pojawia się już na samym początku rozszerzania diety dziecka. Jest ogólnodostępne, tanie i proste w podaniu, a maluchy chętnie je zajadają.
Jednocześnie jabłko podane w nieodpowiedni sposób znacząco zwiększa ryzyko zadławienia. Dlatego unikaj podawania maluchowi twardych kawałków surowego jabłka, które mogą się odłamać i utknąć w drogach oddechowych dziecka.
Jak podać niemowlakowi jabłko?

Po 6. miesiącu życia:
- w formie gładkiego purée (upieczone i zmiksowane)
- starte na tarce
- ugotowane lub upieczone połówki owoców pozbawione skórki i gniazd nasiennych
Po 9. miesiącu życia:
- dodatkowo cieniutkie plasterki surowych owoców — ze skórką lub bez skórki
Po 18. miesiącu życia:
- dodatkowo całe owoce — ze skórką lub bez skórki
Surowe owoce pokrojone na ćwiartki lub większe kawałki można podać dziecku po 4. roku życia.
Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.
Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.
Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj.
Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.