Brokuł
Brokuł to często jedno z pierwszych warzyw podawanych dziecku rozpoczynającemu rozszerzanie diety.
O ile warzywo jest łatwe do podania, zarówno w formie papki jak i kawałków, to bywa problematyczne w akceptacji sensorycznej. Nie wszystkie dzieci od razu polubią jego charakterystyczny smak i zapach. Czasem potrzeba kilku lub nawet kilkunastu podejść, by dziecko zaakceptowało nowe warzywo. Nie zniechęcaj się i serwuj brokuły regularnie w różnych formach i połączeniach smakowych, by zwiększyć szansę na ich zaakceptowanie.
Jak podać niemowlakowi brokuła?

Po 6. miesiącu życia:
- w formie gładkiego purée (ugotowane i zmiksowane) lub papki z grudkami (ugotowane i rozgniecione widelcem)
- całe różyczki ugotowane/upieczone do miękkości
Po 9. miesiącu życia:
- dodatkowo mniejsze kawałki miękkich różyczek (bez łodygi)
Po 12. miesiącu życia:
- dodatkowo można podawać także trochę twardsze (krócej gotowane) różyczki lub ich części
Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.
Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.
Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj.
Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.