Batat
Bataty to doskonałe źródło energii i cennych składników odżywczych, takich jak beta-karoten, witamina C i błonnik. Ich naturalna słodycz i delikatna, kremowa konsystencja po ugotowaniu sprawiają, że świetnie sprawdzają się jako jeden z pierwszych warzywnych posiłków w diecie małego dziecka.
Jak podać niemowlakowi batata?

Po 6. miesiącu życia:
- ugotowane lub upieczone w formie gładkiego purée (zmiksowane) lub papki z grudkami (rozgniecione widelcem)
- duże kawałki ugotowanych lub upieczonych do miękkości batatów, np. łódeczki lub kulki albo wałeczki (uformuj rozgniecione i lekko przestudzone warzywa)
Po 9. miesiącu życia:
- dodatkowo mniejsze kawałki ugotowanych lub upieczonych do miękkości batatów
Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.
Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.
Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj.
Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.