
Ryby nie są pierwszym produktem, o którym myślimy, kiedy zaczynamy rozszerzać dietę dziecka.
Kiedy przychodzi moment rozszerzania diety, większość rodziców zadaje sobie pytanie: „Czy niemowlę może jeść ryby?” A zaraz potem: „Jakie ryby? Od kiedy? Jak je przygotować? I co z tymi wszystkimi ośćmi?”
Ryby mogą być wartościowym i bezpiecznym składnikiem diety malucha, jeśli tylko wiemy, na co zwracać uwagę.
Ryby dla niemowlaka
Dlaczego warto podawać dziecku ryby?
Ryby to źródło pełnowartościowego białka, witaminy D, jodu i — co szczególnie ważne — kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla rozwoju układu nerwowego, wzroku i odporności. Działają przeciwzapalnie, wspierają serce i układ krążenia, a nawet mogą poprawiać nastrój. Organizm ludzki nie potrafi ich wytwarzać samodzielnie, przez co muszą być dostarczane z pożywieniem.
W pierwszych miesiącach życia kwasy omega-3 dostarczane są z mlekiem matki lub modyfikowanym. Problem pojawia się w wieku późniejszym, bo bardzo często spożywamy ich za mało.
Jednym z najlepszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 są ryby.
Grafika pochodzi z e-booka „Ryby – rodzinne rozszerzanie diety”.
Kiedy można podać dziecku ryby?
Ryby można podawać dziecku już od początku rozszerzania diety.
Jakich ryb nie podawać niemowlakowi?
Nie każda ryba jest odpowiednia dla niemowlaka. Niektóre gatunki ryb kumulują duże ilości metali ciężkich, zwłaszcza rtęci. Unikaj ryb drapieżnych i długożyjących – to one gromadzą najwięcej zanieczyszczeń.
Zgodnie z zaleceniami FDA (amerykańskiej Agencji Żywności i Leków) nie należy podawać dzieciom rekina, marlina, miecznika, makreli królewskiej, tuńczyka wielkookiego, węgorza amerykańskiego.
Jakie ryby wybierać dla niemowlaka?
Jest wiele gatunków ryb, które są i zdrowe, i bezpieczne, a do tego łatwo dostępne.
Dla niemowląt i małych dzieci szczególnie polecane są: łosoś norweski (hodowlany), śledź atlantycki, sardynki, szprot, dorsz, pstrąg hodowlany, flądra, makrela atlantycka, morszczuk, sola, sum, tilapia, mintaj.
Jak podać rybę niemowlakowi?
Sposobów na podanie ryby niemowlakowi jest sporo: możesz podać rozdrobnioną rybę na łyżeczce, rybę w formie płaskich kotlecików czy kawałki ryby do samodzielnego jedzenia.
Podając dziecku rybę, unikaj potraw smażonych i wędzonych. Zamiast nich wybieraj dania pieczone lub gotowane.
Przepisy na rybkę dla niemowlaka znajdziesz w e-booku o rodzinnym rozszerzaniu diety z rybami w roli głównej.

Podsumowanie
- Ryby są cennym źródłem białka, jodu, witaminy D i omega-3.
- Można je wprowadzać od początku rozszerzania diety, jeśli dziecko jest gotowe.
- Unikaj ryb drapieżnych i długożyjących – zawierają więcej rtęci.
- Najlepsze ryby dla niemowlaka: łosoś, śledź, sardynki, dorsz, pstrąg, makrela atlantycka.
- Dobrze przygotowana ryba może być smaczna i bezpieczna – także metodą BLW.
Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: Food and Drug Administration, Advice about Eating Fish.