Ryby
Ryby to źródło pełnowartościowego białka, witaminy D, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla rozwoju układu nerwowego, wzroku oraz odporności.
Jak podać niemowlakowi rybę?

Po 6. miesiącu życia:
- w formie gładkiego purée (zmiksowane) lub papki z malutkimi kawałeczkami (rozgniecione widelcem lub rozdrobnione palcami)
- duże kawałki ryby — wielkości dwóch złączonych palców osoby dorosłej; zawsze usuwaj wszystkie ości i kawałki skóry
Po 9. miesiącu życia:
- dodatkowo mniejsze kawałki — zacznij od drobniutkich i z czasem zwiększaj ich wielkość
Dodatkowe wskazówki
- Nie podawaj ryb surowych lub niedopieczonych czy niedogotowanych.
- Nie wszystkie gatunki ryb są odpowiednie dla dzieci. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule „Ryby dla niemowlaka”.
- Przepisy na rybkę dla niemowlaka znajdziesz w e-booku o rodzinnym rozszerzaniu diety z rybami w roli głównej.

Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.
Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.
Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj.
Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.