Pieczywo

Ze względu na sporą zawartość soli pieczywo nie jest najlepszym wyborem na sam początek rozszerzania diety dziecka. Wybierając pieczywo dla małego dziecka, zwróć uwagę na kilka ważnych aspektów.

Jakie pieczywo wybierać?

  • W pierwszej kolejności zwróć uwagę na listę składników — powinna być krótka: mąka, woda, drożdże (ewentualnie trochę cukru) lub zakwas, sól. Dodatek substancji spulchniających czy substancji słodzących, takich jak słód czy karmel – jest zbędny.
  • Wybieraj pieczywo, które zawiera jak najmniej soli w 100 gramach produktu. Sól dodawana do pieczywa w trakcie wypieku pozwala regulować proces fermentacji, dzięki kontroli metabolizmu drożdży. Pomaga również zachować barwę i aromat mąki, co wpływa pozytywnie na smak pieczywa. Wpływa też pośrednio na wybarwienie skórki. Im mniej soli, tym skórka chleba będzie jaśniejsza.

  • Pełnoziarniste pieczywo dostarcza więcej błonnika i składników mineralnych, ale u niektórych dzieci może wywołać wzdęcia. Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie wprowadzania pieczywa od pieczywa białego. Jeśli dziecko nie ma problemów brzuszkowych, to po jakimś czasie zacznij stopniowo wprowadzać pieczywo pełnoziarniste.

Jak podać niemowlakowi pieczywo?

pieczywo dla niemowlaka — propozycje kawałków pieczywa odpowiednich dla dziecka w wieku 6 i 9 miesięcy

Na załączonym zdjęciu znajduje się chleb tostowy, ponieważ dobrze obrazuje skalę zalecanych kawałków. Nie musisz podawać chleba tostowego. Możesz podać inne pieczywo.

Po 6. miesiącu życia:

  • długie kawałki szerokości 1/3 kromki chleba tostowego

Po 9. miesiącu życia:

  • dodatkowo mniejsze kawałki, np. 1/9 kromki chleba tostowego

Nie podawaj bardzo miękkiego pieczywa (możliwość zlepienia i uformowania kulki), a także kawałków z mocno przypieczoną skórką czy z całymi pestkami, np. dyni.

Dobrym pomysłem może być lekkie podpieczenie kromki chleba. Uważaj jednak, by nie spiec za bardzo pieczywa, bo może zranić delikatne dziąsła dziecka.

Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.

Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.

Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj

Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.

Przewijanie do góry