Papryka
Papryka to warzywo pełne witaminy C, beta-karotenu i przeciwutleniaczy, które wspierają odporność oraz zdrowy rozwój skóry i wzroku u małych dzieci.
Dzięki dość słodkiemu smakowi i soczystej konsystencji papryka jest chętnie akceptowana przez najmłodszych. Wprowadzając paprykę do diety malucha, możesz zacząć od papryki w dowolnym kolorze. Jednakże ze względu na smak najszybciej zaakceptowana może być papryka czerwona.
Jak podać niemowlakowi paprykę?

Po 6. miesiącu życia:
- pieczona papryka (po upieczeniu usuń skórkę) w formie gładkiego purée (zmiksowane) lub papki z grudkami (rozgniecione widelcem)
- ćwiartki pieczonej papryki, z usuniętymi nasionami i skórką lub cieniutkie paski surowej papryki
Po 9. miesiącu życia:
- dodatkowo mniejsze kawałki pieczonej papryki pozbawionej nasion i skórki
Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.
Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.
Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj.
Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.