Krewetki
Krewetki są doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin B6 i B12 oraz minerałów, takich jak wapń, selen, jod i cynk. Dzięki temu wpływają pozytywnie na rozwój fizyczny dziecka, rozwój układu nerwowego oraz zdrowie serca i układu odpornościowego.
Przez swój cylindryczny przekrój i elastyczną, gumowatą konsystencję zwiększają ryzyko zadławienia, dlatego zadbaj o podawanie ich w odpowiednich kawałkach.
Jak podać niemowlakowi krewetki?

Po 6. miesiącu życia:
- jako składnik potrawy
- duże ugotowane krewetki przekrojone na pół wzdłuż (upewnij się, że nie są w przekroju okrągłe lub owalne)
Po 9. miesiącu życia:
- dodatkowo duże ugotowane krewetki pozbawione ogonka i pancerza, pokrojone na mniejsze kawałki (nie krój w plasterki — najpierw przekrój krewetkę wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki)
Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie.
Przedstawione powyżej sposoby podania produktów spożywczych dostosowano do przeciętnych umiejętności dzieci w danym wieku.
Przykładowo: około 9-12. miesiąca życia rozwija się u dziecka chwyt szczypcowy, zwany też pęsetkowym. Jest to umiejętność chwytania małych przedmiotów między opuszkami kciuka a palca wskazującego. Dzięki temu dziecko może chwytać mniejsze przedmioty. Dlatego po 9. miesiącu życia można dodatkowo proponować dziecku mniejsze kawałki jedzenia zgodne z zasadami opisanymi tutaj.
Powyższe wskazówki są jedynie informacyjne i nie zastąpią porady lekarza, neurologopedy czy specjalisty ds. żywienia.