szklanka mleka i słoik miodu a na dole napis "Czego nie podawać niemowlakowi?"

Od początku rozszerzania diety dziecko może jeść niemal wszystko. Poza kilkoma wymienionymi produktami.

Czego nie podawać niemowlakowi?

Przed pierwszymi urodzinami nie podawaj:

  • miodu – może zawierać przetrwalniki Clostridium botulinum, czyli bakterii produkującej toksynę botulinową. Dotyczy to miodu w każdej formie, także tego dodanego np. w wypiekach.
  • soli – sól jest głównym źródłem sodu w diecie, a nadmiar sodu w diecie sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, zwiększa ryzyko uszkodzenia niedojrzałych jeszcze nerek niemowląt oraz buduje nieprawidłowe nawyki żywieniowe.
  • cukru i jego zamienników – nadmierne spożycie wpływa na preferowanie smaku słodkiego i kształtowanie nieprawidłowych nawyków żywieniowych.
  • mleka krowiego, koziego czy owczego w formie napoju – charakteryzują się one niedopasowanym do potrzeb niemowląt składem. Niewielkie ilości mleka można podawać jako dodatek do potraw, np. jogurt do owsianki, mleko w plackach czy w naleśnikach.
  • soków

Przed czwartymi urodzinami nie podawaj:

  • herbaty z kopru włoskiego – zawiera estragol o działaniu rakotwórczym. Fenkuł (koper włoski) jako warzywo, a także koperek, jest bezpieczny.

Przed piątymi urodzinami nie podawaj:

  • napoju ryżowego – który w porównaniu z innymi napojami roślinnymi jest źródłem zbyt dużej ilości arsenu zakwalifikowanego jako czynnik rakotwórczy.
  • surowych ryb, mięsa, jaj i nabiału z mleka niepasteryzowanego – ze względu na możliwość zatrucia pokarmowego. Nie podawaj dziecku np. sushi, tatara, niedosmażonego mięsa, jajek na miękko lub sadzonych z płynnym żółtkiem, a także domowego majonezu.
  • surowych kiełków – które mogą być źródłem niebezpiecznych bakterii, np. SalmonellaListeria czy E. coli. Kiełki możesz podać dziecku po obróbce termicznej.

Przed dwunastymi urodzinami nie podawaj:

  • grzybów leśnych – ze względu na ryzyko zatrucia.

Przed osiemnastymi urodzinami nie podawaj:

  • potraw przygotowanych z dodatkiem alkoholu – ponieważ alkohol pozostaje w potrawie nawet po poddaniu jej obróbce termicznej (po 2,5 h w potrawie nadal pozostaje 5% alkoholu).

Przewijanie do góry